Ofte vil det dog være sådan, at du, også som socialrådgiver, skal skrive en ansøgning og et CV og sende det afsted. Så vil virksomheden vurdere ud fra det, om de godt vil indkalde dig til en samtale for at vurdere, om du er den ideelle kandidat. Det er jo det, som hele jobsøgningen handler om: at sælge sig selv, så virksomheden kan se, at du ville være oplagt at ansætte i den stilling.
CV er en forkortelse for curriculum vitae, og det er ofte dit CV, der skal gøre størstedelen af arbejdet i den proces over for den stilling du søger. Tidligere har det primært været bare en ansøgning, man har sendt afsted, men det er blevet mere og mere udbredt, at begge dele bliver sendt.
Inden vi kommer helt i gang med de forskellige dele, som du skal være opmærksom på i din jobsøgning som socialrådgiver, så skal du lige have et tip med på vejen. Hvis du er lidt i tvivl om, hvordan du skal sætte dit CV op, så kan du bruge vores forskellige CV skabeloner. Det er særligt godt til dig, der ikke har så mange kreative evner.
Indholdsfortegnelse
Hvorfor er et CV vigtigt?
Hvis du er ny på jobmarkedet, kan det være, at du tænker for dig selv: Jamen hvorfor er det så skide vigtigt med det CV? Hvad er det, det kan, som en almindelig ansøgning ikke kan? Jeg forstår virkelig godt din undring, så det skal vi selvfølgelig lige gå ind i, før vi går videre til alt det andet.
Når du søger et job, så vil der helt sikkert også være en del andre ansøgere til det job. Det kan være mere end 50-100 i nogle tilfælde. Forestil dig så at du sidder i virksomheden, der skal ansætte en ny socialrådgiver, så er du nødt til at gøre noget, der gør processen lidt nemmere og hurtigere.
Det er lige her, at CV’et kommer ind i billedet, da det gør det nemt for arbejdsgiveren at vurdere dig på ingen tid og se, om de gerne vil have dig ind til en samtale eller ej. CV’et er oftest bygget meget overskueligt op, så virksomheden let kan se din uddannelse, tidligere jobs og andre vigtige elementer.
Leder en virksomhed eksempelvis kun efter en med en specifik uddannelse, så kan de hurtigt sortere dem fra, der ikke har det. CV’et er en form for resume af dig og dine kompetencer og tidligere erfaring, og det er netop det, der skal sælge dig bedst muligt.
Flere læser CV’et frem for ansøgningen
En af de største grunde til at CV’et er så vigtigt er, at det bliver læst flere gange end ansøgningen. Statistikker viser, at 80% af alle arbejdsgivere kun læser CV’et i første runde, når de skal ansætte en ny medarbejder.
Det vil sige, at du efter denne her artikel skriver et CV og en ansøgning og sender afsted til hvert job, du søger. Her vil langt de fleste virksomheder kun læse dit CV, og ansøgningen bliver sjældent kigget på. Det betyder altså, at du skal gøre dig væsentlig umage med CV’et, da det er der, du skal sælge dig selv på.
Dog vil det ikke sige, at du helt kan lade være med at skrive en ansøgning, da den jo stadig bliver læst. Det kan dog være, at først bliver læst senere hen, hvis virksomheden har nogle spørgsmål om dig, som de ikke kan se i dit CV.
Send ansøgning og CV
Du må endelig ikke droppe at sende en ansøgning med! Det er faktisk ofte et krav, hvis man søger job online, at der både skal vedhæftes et CV og en ansøgning, og det er der jo så en god grund til. Du skal gøre dig umage med begge dele, men hvis du har en time ekstra på hånden, så skal du helt klart bruge den på at gøre dit CV skarpere, end det allerede er.
Du kan også med fordel få hjælp fra familie og venner, der kender dig. De kan måske se på dig lidt udefra og komme med nogle færdigheder og kompetencer, som du ikke selv har tænkt over. Det kan være en hjælp, hvis du er gået lidt død i de samme termer.
Mange steder kan du også få noget professionelt hjælp til at gøre dine færdigheder og kompetencer endnu mere fremtrædende. Det kan eksempelvis være igennem en fagforening eller noget andet, hvor du kan søge hjælp.
Når du skal sende din ansøgning og CV, kan det være en god ide at skrive en indledende hilsen. Det kan enten være i den mail, som du sender eller inde i det system, hvor du søger jobbet igennem. Det kan bare være kort om, at du har fundet det her job, og at du håber, at de vil tage dig i betragtning til jobbet.
Hvad skal et CV indeholde?
Nå, nu kan vi vist ikke trække den længere. Det er tid til at kigge på, hvad et CV overhovedet skal indeholde for at være et godt CV, som en arbejdsgiver rent faktisk vil bruge tid på at læse. Først og fremmest skal et CV maksimalt være 2 sider langt – meget gerne bare en enkelt side.
Det kommer helt an på, hvor skarpt du føler, at du kan gøre det. 1 side skarp læsning er meget bedre end 2 sider der godt kunne være forkortet til en enkelt.
Helt grundlæggende set skal et CV indeholde følgende elementer:
- Personlige oplysninger om dig
- Dine uddannelser hvis du har
- Dine tidligere jobs hvis du har
- Dine personlige kompetencer
Det er de fire grundlæggende dele, vi kommer til at gå i dybden med i de følgende afsnit.
Personlige oplysninger om dig
Noget af det nemmeste at starte med at skrive på CV’et er dine personlige oplysninger om dig selv. Det betyder ikke, at du skal skrive dit CPR-nummer og alt muligt mærkeligt. Du skal bare skrive dit navn (evt fulde navn), dit telefon nummer og din e mail adresse.
Det er helt basalt for at virksomheden kan se, hvem det er, der kan være deres nye socialrådgiver. Det er altid godt at have et navn på den jobansøgning, der skal læses. Så ved de præcis, hvem det er, de evt skal kontakte for at kalde til samtale.
Dit telefon nummer og din e mail adresse skal du skrive på for at virksomheden kan komme i kontakt med dig, hvis de gerne vil kalde til en jobsamtale. Det er must have at skrive på, for hvis du ikke skriver det på, så ved de jo ikke, hvordan de skal få fat i dig. Det ville være super ærgerligt ikke at blive kaldt til samtale fordi, du lige havde glemt den detalje. Det kan du altså skrive på som det første!
Dine uddannelser hvis du har
Nu kommer vi til den del, der kan have stor betydning, hvis du vil arbejde som socialrådgiver nemlig uddannelsen. Det er jo sådan, at man kan tage en uddannelse som socialrådgiver, og derfor er der mange jobs som socialrådgiver, der kræver, at man netop er uddannet socialrådgiver.
Derfor kan du med fordel skrive den uddannelse på, hvis du altså har den. Med den uddannelse kan du vise, at du har de mange færdigheder der skal til for at varetage jobbet. Virksomheden eller kommunen du søger job hos ved så også, at du netop har en masse med i bagagen rent teoretisk om det at være social rådgiver.
Det er ikke altid, at en virksomhed vil ansætte dig som socialrådgiver, hvis du ikke har selve uddannelsen. Dog kan du være uddannet inden for det pædagogiske felt, og så kan du måske stadig blive taget i betragtning til jobbet. Det kan også være, at du har noget erhvervserfaring, der kan blive en stor fordel for dig i jagten på jobbet.
Dine tidligere jobs hvis du har
Hvis du ikke har en uddannelse inden for feltet, så kan det være meget vigtigt, at du så har noget relevant erhvervserfaring. Det kan være, at du har arbejdet på en kommune, hvor du har siddet med noget sagsbehandling. Det kan også være, at du har arbejdet med unge, der har det svært i hverdagen. Der er mange dele af jobbet som socialrådgiver, som du kan have fået erfaring og færdigheder fra fra et andet job.
Du skal være opmærksom på, at når du skriver de forskellige jobs på dit CV, at du så skal gøre dig umage med at skrive præcis, hvad du har af erfaring fra jobbet. Det skal hele tiden være med det for øje, at du søger et job som socialrådgiver.
Skriv derfor, hvis du har erfaring med noget, der direkte eller inddirekte relaterer sig til socialt arbejde.
Dine personlige kompetencer
Løbende i dit CV kan du have fokus på, hvilke kompetencer du har fået personligt igennem dine jobs og uddannelse. Det kan både stå i et felt for sig, men det er også noget, du kan skrive ind ud fra dine jobs eller den uddannelse, som du har taget. Det er forskelligt, hvad der lige passer dig.
Hele formålet med dit CV er, at du skal vise, hvad det er, som du kan. Du skal vise, at du vil være en bedre kandidat end mange af de andre ansøgere. Det kan være meget svært nogle gange, men derfor gælder det altså om, at du skal gøre dig meget umage med at beskrive dine kvalifikationer, så du viser, at du sagtens kan varetage stillingen.
Sådan gør du det nemt at lave dit CV
Nu har du efterhånden fået en hel masse viden omkring, hvad du skal være opmærksom på, når du skal lave din ansøgning og skrive dit CV. Det er rigtig meget information at bearbejde, så det er okay, hvis du ikke går i gang med at lave dit CV lige med det samme.
Dog kan det være godt, hvis du ikke venter alt for længe, da du så kan have glemt meget af det, som vi har gennemgået. Du kan jo sætte dig ned om et par dage og gå i gang – så er det stadig frisk i hukommelsen.
Når du så er klar til at lave dit CV, så har vi et tip til dig, der vil gøre det meget nemmere at kaste sig over opgaven. Det var også et tip, vi gav helt i starten, men nu har du fået så meget viden siden, at vi lige genopfrisker det.
Brug vores CV skabeloner
Inden du går i gang med selv at kæmpe med opsætningen af dit CV, kan du bruge vores CV skabeloner til at stille det pænt og professionelt op. Det giver dig muligheden for kun at koncentere dig om selve indholdet, og lade os sikre dig, at du har et CV der i det mindste ser flot ud rent visuelt.
Det visuelle er stadig vigtigt at have for øje, så hvis du ikke selv er kreativ er det en genial måde for dig at få et pænt CV lige meget hvad. Det fungerer på den måde, at du vælger den skabelon, som du helst vil have, og så udfylder du bare de forskellige felter.
Så sørger skabelonen helt selv for, at det bliver stillet op på den rette måde. Når du så har udfyldt de forskellige ting, så er den egentlig klar til at blive sendt afsted til din måske kommende arbejdsgiver. Vi ønsker dig al held og lykke med jobsøgningen!