Når man søger job, hvordan man præsenterer denne type af aktiviteter med videre.
Indholdsfortegnelse
Derfor er relevante kurser et must på dit CV
Der er ofte rigtig mange ansøgere til hvert job- eller stillingsopslag. Og jo mere populært jobbet er, desto flere ansøgere er der og desto vigtigere er det at stå ud.
Fx vil nogle jobs er baseret på fx en professionsbachelor og så vil alle ansøgere mere eller mindre have de samme uddannelsemæssige forudsætninger, og når alle ansøgerne har det, så kan det være svært at stå ud og man må i al fald sørge for at stå ud på andre måder end på uddannelsen eller på uddannelsen gennem et ekstraordinært gennemsniit.
Et kursus kan være med til at få dig til at stå ud, når du er på udkig efter nye udfordringer, og gøre dig til en mere attraktiv kandidat, fordi du har ekstra kvalifikationer på dit CV.
Stå ud
Alle kurser kan få dig til at stå ud, men du skal naturligvis stå ud på den rigtige måde gennem et kursus, der på den ene eller den anden måde sandsynliggører, at du er ekstra kvalificeret til at påtage det ansvar, stillingen fordrer, og kan excellere i løsninger af de arbejdsopgaver, jobbet implicerer. Du kan hurtigt virke mere kompetent end en nyuddannet, hvis du har ekstra kvalifiikationer i form af veloverstående kurser på dit CV. Det handler grundlæggende om at lave et målrettet cv, og det skal også reflekteres i forhold til de kurser, du påfører dit cv.
Fremstå ekstra motiveret på dit CV
Et kursus kan gøre dig mere kompetent og vise, at du har opøvet dine færdigheder mere end dine konkurrenter, men det kan også være en god idé, fordi det viser, at du har stor motivation for den type af arbejdsopgaver, kurser har klædt dig på til at varetage.
Hvilke kursus skal jeg vælge til mit CV?
Det er det meget svært at sige noget generelt om. Generelt gælder det, at dit CV skal være målrettet til det specifikke job, du søger. Det vil sige, at der på dit CV skal være de og kun de oplysninger, der er relevante i forhold til det job, du søger.
Det er ikke alle kurser du kan tage fra den ene dag til den anden eller nå at blive færdig med i perioden fra du opdager drømmejobbet under dit jobsøgningsforløb til ansøgelsesfristen for dette job. Derfor kan man næsten kun tage “relevante” kurser, hvis man allerede ved sådan cirka, hvilken sfære man ønsker at arbejde inden for.
Vil man gerne arbejde med programmering, kan et af de nye redskaber eller kurser, man tager, fx være et Python-kursus, forudsat at det er det programmeringsprog, man gerne vil arbejde med.
Vil man gerne arbejde med projektledelse, kan en efteruddannelse i form af et projektlederkursus såsom PRINCE 2 eller andet være en rigtig god idé i forhold til dit CV.
Sprog på dit CV
Sprog kan være særligt relevante, hvis du skal arbejde i udlandet. De fleste danskere er rigtig gode til engelsk men det er en ting at være rigtig god til noget og noget helt andet at kunne dokumentere, at man er det.
Ofte vil virksomheder have bevis for, at man kan de ting, man påstår, at man kan. Derfor kan et velgennemført sprogkursus, der medfører, at man får et certifikat, være nøglen til at lande et job i udlandet eller i en virksomhed, hvor arbejdet foregår på engelsk.
Sådan anfører du kurser på dit CV
Der er to måder at anføre kurser på ens cv på. Hvilken en du vælger afhænger lidt af omfanget af det kursus, du har taget.
Er der tale om et kursus, der mere eller mindre er en uddannelse (fx iift. omfang og varighed) eller tæt på en uddannelse, så kan du anføre kurset under sektionen med uddannelser.
Er der tale om et mindre kursus, er det en god idé at anføre det i en ekstra sektion, hvor du også har andre relevante aktiviteter såsom fx frivilligt arbejde.
Laver du en ekstra sektion kan du kalde “andet” eller “andre aktiviteter”. Denne sektion skal være at finde under uddannelse, og den skal være struktureret med oplysningerne udlagt i omvendt kronologisk rækkefølge.
CV med omvendt kronologisk rækkefølge
Dit CV vil altså se ca. sådan her ud, hvis du har valgt et omvendt kronologisk layout:
- Overskrift
- Kontaktoplysninger
- Professionel profiltekst
- Erhvervserfaring
- Uddannelse
- Personlige og faglige kompetencer / færdigheder
- Andet / andre aktiviteter
- Referencer
Kompetence CV
Har du i stedet valgt et kompetence CV til dit eget cv (undertiden også kaldet et funktionsopdelt CV), vil rækkefølgen se således ud:
- Overskrift
- Kontaktoplysninger
- Professionel profiltekst
- Personlige og faglige kompetencer / færdigheder
- Erhvervserfaring
- Uddannelse
- Andet / andre aktiviteter
- Referencer
Eksempel på en kurser anført under “uddannelse”
Lyngby 2020-2022
Relevante kurser: Skatteret, civilprocesret …
Gennemsnit: 12
BA i jura, Københavns Universitet
København, 2007-2010
Relevante kurser: Retssystemet og juridisk metode, familie- og arveret
Strafferet og straffeproces …
Gennemsnit: 10.4
Projektlederkursus – PRINCE 2 (foundation + practitioner), Metier.dk
2015
Forretningsengelsk 0-5,Sprognørderne
2013-2014
- Undervisning i væsentlige forskelle på dansk og engelsk
- Fokus på at lære at formulere sig klart, koncist og overbevisended på engelsk
- Lærte særlige en masse nøglebegreber inden for fx finans, organisation og marketing på engelsk
Eksempel på en “andet” eller “andre aktiviteter”-sektion på dit CV
Her kommer vi lige med et par konkrete eksempler på, hvad der kan være i denne sektion. Det bliver lidt en “rodekassen”, der indeholder flere forskellige erfaringer, der måske kun har det tilfælles, at de alle er typer af erfaring, der er særligt relevante i forhold til at sandsynliggøre, at du kan varetage det job, du søger, og excellere i det.
Metier.dk 2015
Forretningsengelsk 0-5
Sprognørderne 2013-2014
- Undervisning i væsentlige forskelle på dansk og engelsk
- Fokus på at lære at formulere sig klart, koncist og overbevisended på engelsk
- Lærte særlige en masse nøglebegreber inden for fx finans, organisation og marketing på engelsk
Frivillig kommunikationsmedarbejder
Røde Kors 2011-2014
København, Danmark
- Skrev og indsende SoMe-indlæg til platforme såsom LinkedIn, Twitter og Facebook
- Bidrog med artikler til magasiner
- Udførte forskellige type af kvalitetssikre arbejde, herunder korrekturlæsning
- …
Kurser på dit CV – hvilke, hvor og hvordan
Der findes alverdens forskellige kurser. Nogle kurser tager du offline, anden uddannelse sker i form af et online kursus. Mange af dem vil kunne imponere en potentiel kommende arbejdsgiver.
Først og fremmest vil du kunne fiinde kurser gennem enten jobcentret eller din fagforeninig. Der er også nogle jobsøgningshjemmesider, du kan finde kurser på. Det er fx tilfældet for jobindex.
I forhold til online kurser er der efterhånden rigtig, rigtig mange at vælge imellem. LinkedIn tilbyder kurser, Coursera, Udemy.
Det er vigtigt, at du bruger lidt tid på at undersøge, om det kursus, du har tænkt dig at tage virkelig kommer til at gavne dig, det vil fx sige, om det er et anerkendt kursus. Her kan det være en god idé at søge lidt rundt på nettet eller tage kontakt til en eller den rekrutteringsansvarlige. Det kan spare dig på tiid og penge.
Det kan også være, at det kursus, du har i kikkerten ikke er noget, du får dokumentation for, at tdu har gennemført, og i så fald komme du til at stå i en situation, hvor du har svært ved at bevise overfor arbejdsgiveren, at du har taget et kursus.
Opsummering
Har du taget kurser, der er relevante for den stilling, du er i færd med at søge, er det vigtigt, at du har dem i tankerne, når du sidder med din cv og ansøgning. Det er nemlig et af de punkter, du har mulighed for at skille dig ud på en positiv måde på, på ansøgningen. Kurser skal enten anføres under uddannelse, hvis der er tale om større kurser, der grænser til at være en uddannelse, eller i en selvstændig “andet” eller “andre aktiviteter”-sektion, hvis der er tale om mindre kurser.