Derudover kigger vi lidt nærmere på, hvad der så at sige udgør det gode foto på dit CV.
Lad os gå direkte til sagen.
Indholdsfortegnelse
Skal der et foto på mit CV?
Ja eller skal det måske på ansøgningen i stedet? Nej, det er rigtig forstået, at fotoet skal på dit CV. Du kan anskue det som en type af information på lige fod med de andre oplysninger, der giver en grundlæggende præsentation af dig: dine kontaktoplysninger.
Men skal der nu også et billede med, om det så er på ansøgningen, CV’et eller noget tredje? Der er minimum to grunde til at du bør have et billede på og en mulig grund til, at du bør overveje, om du hellere skal lade være.
Lad os kigge på disse grunde en efter en.
Normen
I 2022 er det slet og ret normen, at der er et billede på CV’et. Vi er blevet vant til at se profilbilleder af folk, når de præsenterer sig selv på sociale medier såsom Facebook, Instagram eller, mere professionelt LinkedIn, og det er måske denne tendens, der har været med til at skabe en forventning om, at der på et CV bør være et professionelt foto.
Hvis du ikke påhæfter et CV photo, så afviger du fra normen. Du skiller dig ud. Det kan være, at den rekrutteringsansvarlige er ligeglad eller det kan være, at denne ikke bemærker det, men det kan også være, at det, at du skiller dig ud får denne til at undre sig over, hvorfor du af eller eller blandt en håndfuld af kandidater ikke har et billede på. Er der en grund til dig? Har kandidaten et udseende, der af den ene eller den anden årsag bør få os til at overveje, om vi vil ansætte denne i den pågældende stilling?
Når vi laver et CV og skriver en ansøgning, tager vi det seriøst, fordi vi ved, at konkurrencen er hård og at vi ved at tage ansøgningsprocessen seriøst og gøre vores bedste giver os selv den største chance for at lande drømmejobbet, og det er i det lys, vi må forstå ovenstående: Vi vil maksimere vores chancer, og derfor ønsker vi ikke at få den rekrutteringsansvarlige til at stille sig selv spørgsmål.
Afvig ikke få normen og få et billede på dit CV.
Konteksten
Der er nogle jobs, hvor udseende og fremtoning betyder mere end andre. Hvis du søger en stilling, hvor du på den ene eller den anden måde skal repræsentere virksomheden overfor enten dennes kunder eller samarbejdspartnere, så betyder det alt andet lige mere end hvis du søger en stilling, hvor du altid er på kontoret og enten ikke har nogen kontakt med virksomhedens kunder eller samarbejdspartnere eller ikke har kontakt med disse på en måde, hvor dit udseende er irrelevant (mail, chat, telefon).
Hvis du søger en af de stillinger, hvor det kan have betydning, hvordan du ser ud, så er det en god idé at påhæfte dit CV et billede.
Men. Der er altid et men, er der ikke? Jo, lad os kigge på det.
Er der nogle gange en god idé ikke at have et foto på ens CV?
Tidligere bemærkede vi 1) at det er normen at have et foto på ens curriculum vitae og 2) at det i forhold til nogle stillinger kan have en betydning, hvordan man ser ud.
Her kan man sige i forhold til kombinationen af 1 og 2, at det kan være strategisk kløgtigt ikke at påhæfte et foto på ens CV og altså dermed bevidst afvige fra normen, hvis man vurderer, at ens udseende og/eller fremtoning måske kan få en sorteret fra. Det kunne fx være, at man har piercinger eller tatoveringer eller noget tredje i ansigtet eller synlige steder på kroppen eller at du på anden måde, fx pga. hudfarve, kunne blive sorteret fra.
På den måde kan du lade din erhvervserfaring, uddannelsesmæssige baggrund og personlige og faglige kompetence skinne igennem, uden at et foto spænder ben for dig. Så kan rekrutteringsansvarlige gå rundt og tro, at denne har den helt rette kandidat på hånden rent fagligt og personligt og det kan gøre det psykologisk sværere for denne at afvise dig på grund af dit udseende, når du først når til samtale og står ansigt til ansigt med denne.
Hvilket cv billede skal jeg bruge?
Én ting er spørgsmålet om, hvorvidt du skal have et billede på dit CV eller ej, noget andet er, hvordan dette foto skal se ud, i fald du vælger, at det er klogt at have ét på. Her kommer vi med nogle forskellige betragtninger over, hvad der karakteriserer et godt foto.
Professionelt
Det gode photo er professionelt. Det kan forstås i forhold til det uprofessionelle foto, der ikke er taget til formålet og måske endda er lånt fra Facebook, Instagram elle Linkedin og ikke viser dig i en optimal, neutral (det vender vi tilbage til) eller professionel sammenhæng. Fang evt. en fotograf i fotostudiet, da denne vil kunne være med til at tage nogle billeder fra forskellige vinkler, evt. op ad en neutral, hvid væg, så du er sikret et godt professionelt niveau.
Tidssvarende
Det gode billede er desuden tidssvarende. Det vil sige, at du vælger påhæfter et billede, der er repræsentativt for, hvordan du ser ud nu. Det vil også sige, at du ikke vælger et billede, der er tager for 2, 4 eller 6 år siden og måske ikke lige viser de ekstra kilo, du har taget på efter du er nået op over de 30 år, eller ikke lige viser de 10 piercinger, du har fået i ansigtet, eller det lyn, du nu har på venstre kind.
Grundlæggende gælder det her om at sikre, at den rekrutteringsansvarlige ikke bliver overrasket, når denne ser dig til et eventuelt interview.
God kvalitet
Dårlig opløsning, grynet eller pixelleret? Nej tak. Sørg for at billede klart og med stor detalje rigdom viser, hvordan du ser ud. Sender du et billede i dårlig kvalitet, er det ikke kun billedet, der ser uprofessionelt ud; du kommer til at fremstå som et sjuskehoved, der ikke har taget ansøgningen så seriøst, som du kunne have gjort.
Vis, at du passer ind
Det gode CV foto udmærker sig desuden derved, at det viser, at du passer ind ikke bare i den virksomhed, du ønsker at blive en del af, men også, at du passer ind den afdeling, du potentielt bliver en del af.
Det kan du på to måder. Du kan enten tage et kig på virksomhedens hjemmeside og se, om der er billeder af andre medarbejdere fra din afdeling eller ved at slå andre medarbejdere fra afdelingen op på LinkedIn. Se ud, som de ser ud, så du ikke står ud men derimod passer ind.
Der er fx stor forskel på, om du søger en stilling i et advokatfirma, hvor du skal have skjorte og slips på og arbejde på en Lenovo PC eller om du søger et job som udvikler i en start-up og din uniform eller dit tøj, for nu at bruge lidt clichéer, snarere består af en hoodie og en MacBook.
Farve eller sort-hvid
Det her hænger faktisk ret meget sammen med det foregående punkt og den stilling, du søger, mere generelt. Hvis dine kolleger bruger sort-hvid billeder, så brug også et sort-hvid billede, og ser du at de bruger et farvefoto, ja så vælger du også et farvefoto – pas ind og undgå at stå ud.
Konsistens
Sørg for at du bruger det samme billede på LinkedIn, din hjemmeside eller andre ting, du linker til, og på dit CV. Jo flere gange den rekrutteringsansvarlige ser dig, desto klarere står du i dennes hukommelse. Derudover rimet en strømlinet præsentation også på professionalisme, og vi vil gerne fremstå så professionelle som muligt.
Feedback
Sidst men ikke mindst gælder det, at det altid er godt at få et perspektiv på ens foto. Måske synes du det er godt og lever op til alle de kriterier, vi har præsenteret ovenfor, men det er måske ikke alle andre, der synes det. Få derfor et familiemedlem eller en ven til lige at dig hans eller hendes besyv med, så du ikke risikerer at du går og narrer dig selv.
Hvor kan jeg få hjælp til at få taget professionelle billeder?
Et feriebillede er sjældent en god idé og det er en hurtig selfie heller ikke. Få taget et professionelt billede, der fanger din personlighed og samtidig er i høj kvalitet. Det kan fotografen hjælpe dig med. Her er links til nogle fotografer, der kan hjælpe dig med at få taget er professionelt cv billede:
Opsummering
Få styr på fotoet til dit CV og forhøj dine chancer for at lande drømmejobbet.