Eksempel på CV journalist | Guide til opbygning af dit CV

Hvordan laver man et godt journalist cv? Som journalist har man alllerede en lille fordel i det, at man sandsynligvis er god til at skrive. Gode skrivefærdigheder kan bestemt tage dig noget af vejen, men det kan ikke tage dig hele vejen, og der er behov for at tænke grundigt over den rette måde at bl.a. strukturere dit CV på.

Nota media para esta plantilla

5.0
Rated 5 out of 5
De 1 reseñas

Der er nogle ting, du bør gøre, og nogle ting, du ikke bør gøre, og så er der naturligvis nogle gode retningslinjer, man kan følge, når det kommer til opbygning og struktur. I sommeren 2021 var ledigheden stigende og det er faktisk en situation, der, som magasinet Journalisten skriver, “har stået på i lang tid”.

Der er altså kamp om de jobs, der er, så det lønner sig at opøve sine færdigheder ud i det at skrive et CV, så man kan udkonkurrere alle de mange andre journalister ude på jobmarkedet, der ønsker det samme job, som du nu også begærer og anser for værende drømmejobbet.

Der er ingen tid at spilde. Lad os vende os mod det gode journalist CV.

Indholdsfortegnelse

journalist CV eksempel

Hvad bør et vindende cv til journalister rent faktisk bestå af? Hvilke sektioner forventer en kommende arbejdsgiver at se, når de modtager et cv fra en journalist? Tit kan det være godet at avende en skabelon, så man er sikker på at få alt det essentielle med. Her fremlægger  vi de forskellige sektioner og kommer med nogle eksempler på, hvordan man fylder kød på dem.

Kontaktoplysinger
Journalist Torben Nielsen | Torben Nielsen, Kemavej 9, 6415; tlf. 261839073, e-mail torben.nielsen@gmail.com; LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/torbennielsen/

Profil
Prisvindende journalist (Den Store Publiicistpris) med mere end 6 års erfaring med med dækning af videnskabeligt indhold for bl.a. et af landets bladehuse. Jeg er altid ude efter enten den ydert informative historie, der bringer nye indsigter i videnskabens udvikling eller i den historie, der kortlægger forvanskning af videnskabelig tænkning eller data på et kommercielt grundlag. Desuden fungerer jeg som underviser ved DJMX i kurset “sådan får du medierne til at tage din historie”.

Erhvervserfaring

Journalist, Weekendavisen.dk
2018 –

 • Skriver artikler om særligt fysik, biologi og kemi
 • Er vært på programmet “videnskaben i dag”
 • Bidrager undertiden til andre af avisens sektioner

Videnskabsjournalist, Videnskab.dk
2012-1016

 • Primære ansvarlig for det videnskabelige indhold
 • Skriver tekster af udforskende og afslørende karakter
 • Har stået bag 3 af netavisens mest læste artikller om videnskab.

Uddannelse

Journaliistik, DMJX
København, 2008-2012

Kurser som studerende: Journalistisk metode (grundlæggende I og  II), medieret og presseetik, journalistikken i samfundet, journalistisk metode (indsamling og analyse, nyheder, mediespecialisering), politik og medier, sprog, samfundsøkonomi, innovation, entrepreneurship

Gennemsnit: 11.5

Færdigheder

Professionelle

 • Nyhedsproduktion
 • Podcast produktion
 • Research
 • Skriftlig kommunikation

Tekniske (dvs. essentielle værktøjer)

 • Microsoft Word
 • Microsoft Excel
 • Microsot PowerPoint
 • Hindenburg

Sprog

 • Dansk (fuld professionel færdighed)
 • Engelsk (fuld professionel færdighed)
 • Spansk (begrænset professionel færdighed)

Personlige

 • Nysgerrighed
 • Kommunikation
 • Kreativitet
 • Samarbejde
🎁 – Bonustip: Undervudér ikke vigtigheden af at fremhæve eventuelle priser, du har vundet. Det viser, at du kan skrive artikler fra øverste hylde og kan være en afgørende faktor (igesom anbefalinger), når en arbejdsgiver overvejer, om det er dig og din jobansøgning, der skal gå igennem.

Lønninger for journalistur

Vi har tidligere set, at beskæftigelsen blandt journalister er faldende. Lidt i forlængelse heraf kigger vi her på lønninger. Ifølge lontjek.dk ligger lønnen for journalistisk arbejde for nyansatte typisk på mellem 24.393 kr. og 33.764 kr.

Denne tabel fra lonstatistik.dk viser noget lignende men dog lidt anderledes. De bedste betalte journalister tjener mellem 64.000 og 89.999 kr. pr. Måned, mens gennemsnittet tjener 30.000 – 35.999 kr. pr. Måned. De dårlgiste betalte journalister tjener 14.000-15.999 kr. pr måned.

eksempel på cv journalist

Sådan skriver du et CV som journalist

I denne del af dette skrit ser vi på, hvordan du laver et godt journalist CV. Ovenstående skabelon og oversigt over sektionerne har sandsynligvis allerede sat dine tanker i gang, men her gennemgår vi lige sektionerne en for en med råd om, hvordan du bærer dig ad.

Der er en regel, som man aldrig bør afvige fra, og det er at ens CV, ligesom en ansøgning i øvrigt, skal være rettet til det stillingsopslag, som den organisation eller virksomhed, man søger hos, har slået op. Naturligvis kan du bruge et CV til flere stillinger, du har interesse i, forudsat, at de altså efterspørger de samme ting.

En måde hvorpå du kan gøre tingene lettere for dig selv er ved at have et master CV, hvor al din uddannelse, alle dine ansættelser, alle dine færdigheder, alle dine fritidsinteresser, og alle dine referencer  fremgår af og så bare justere som behørigt, dvs. tage de ting ud, der ikke er relevant i forhold til den stilling, du søger.

Format, layout og struktur

Hvad er det ideelle format eller layout for et godt journalist CV?

 • Det funktionelle, der giver mest plads til og først præsenterer færdigheder?
 • Det kronologiske, der præsenterer fx erfaring og uddannelse baseret på, hvornår du har gjort dig dem?
 • En blanding af det funktionelle og kronologiske?

Det kan det faktisk være svært at sige noget generelt om, fordi det afhænger af, hvor meget erfaring du har. Har du ikke så meget erfaring, så er det kompetencebaserede eller funktionelle CV ideelt. Har du derimod nogen erfaring/betydelig erfaring, så er det omvendte kronologiske CV bedst.

Har du ikke den erfaring, der gør, at du kan udfylde et omvendt kronologisk CV, så tager du det funktionelle og lægger vægt på dine færdigheder, for du har jo fået færdigheder på din uddannelse. Du kan nævne dine færdigheder inden for journalistisk metode, presse- og medieetik, samfundsøkonomi eller hvor du nu føler dig stærk og alt efter, hvad der nu eterspørges.

Titel og kontaktoplysninger

På trods af, at et journalist CV efterlader nogen plads til kreativiitet, så er der dog en rækkefølge, man ofte ser oplysninger præsenteret i.

Først skal det være klart, hvem du er, hvad du laver og hvordan man kan få fat på dig. Der skal altså være din professionelle titel, dvs. f.eks. “journalist” eller “redaktør”.  Derudover skal dine  kontaktoplysninger også præsenteres her. Her skal dit navn, din adresse, dit telefonnummer, din e-mail være at finde, og mange vil i dag også tilføje et link til deres LinkedIn-profil.

🎁 – Bonustip: Tilpas URL’en på din LinkedIn-profil, så den reflekterer dit navn og evt. efternavn. Se hvordan her.
🎁 – Bonustip #2: Link til hjemmesider, hvor du fremviser, at du har god æstetisk sans eller erfaring med design. Det kunne fx være til behance.

Korrekte og ukorrekte eksempler

Korrekt
Journalist Torben Nielsen | Torben Nielsen, Kemavej 9, 6415; tlf. 261839073, e-mail torben.nielsen@gmail.com; LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/torbennielsen/
Ukorrekt
Journalist Torben Nielsen | Torben Nielsen, Kemavej 9, 6415; e-mail torben.nielsen@gmail.com; LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/torbennielsen//

I det ukorrekte eksempler er informationerne ufuldstændige, idet Torbens telefonnummer ikke fremgår. Det er problematisk i sig selv, fordi det er en anelse mærkværdigt, da det er ganske normalt at anføre telefonnummer. Men det kan også være strategisk uklogt idet det kunne være læseren eller den rekurtteringansvarliges foretrukne kontaktform.

Skal jeg inkludere et foto på mit journalist CV?

Over de seneste år er det blevet normalt at inkludere et foto sammen med eller på dit curricum vitae. Fordi det nu er blevet normalt at inkludere et foto, vil du stå ud på en negativ måde, hvis du ikke har et billede på dit CV

På den måde kan man ende med at rejse spørgsmål i hovedet på den arbejdsgiveren. “Hvorfor har denne kandidiat ikke et billede på sit CV – er der måske noget ved dennes udseende, denne ikke vil have frem? Har kandidateten mange tatoveringer? Eller er det måske snarere tale om mange piercinger? Eller kunne det være noget helt tredje?

Sådan lister du ansættelser hos tidligere arbejdsgivere

I sektionen kommer du med en beskrkivelse af din erhvervserfaring. Du skal præsentere dine forskellige ansættelsesforhold i omvendt kronologisk rækkefølge, hvilket vil sige, at du præsentere dit seneste eller nuværende ansættelsesforhold først.

Mere specifikt skal det være klart,

 • hvad din position var
 • hvilken organisation du var ansat i
 • hvornår du var ansat der

Derudover skal du beskrive, hvad du konkret foretog dig i den rolle, du var ansat i. Hvilken opgaver varetog du og hvad du ansvaret for? På det seneste  er det også blevet populært at gå bedriftsfokuseret til værks, hvilket vil sige, at man lægger vægt ikke bare på, hvad man har lavet men også hvilke resultater, det har givet anledning til, eller man har skabt.

Har du ikke erfaring, kan du, som vi tidligere har været inde på, overveje et funktionelt eller kompetencebaseret CV, hvor du ikke lægger vægt på, hvor du har været ansat men hvilke færdigheder du har.

Eksempler

Journalist
Weekendavisen.dk 2018 –
København

 • Skriver artikler om særligt fysik, biologi og kemi
 • Er vært på programmet “videnskaben i dag”
 • Bidrager undertiden til andre af avisens sektioner

Videnskabsjournalist
Videnskab.dk 2012-1016
København

 • Primære ansvarlig for det videnskabelige indhold
 • Skriver tekster af udforskende og afslørende karakter
 • Har stået bag 3 af netavisens mest læste artikller om videnskab.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg ikke har nogen eller udpræget erfaring

Hvis det er tilfældet, vælger du det funktionelle CV og lægger vægt på dine kompetencer. Det vil sige, at du først kommer med din titel og kontaktoplysninger, derefter din professionelle profil, så dine færdigheder, derefter din uddannelse og så slutteligt din erhverserfaring.

Man taler undertiden om overførbare færdigheder, som du kan læse om her. Overvej, hvilke færdigheder du har opnået gennem de erfaringer, du har gjort dig i livet, og kombinér dem så med de hårdere færdigheder du har fået på journalistskolen. Fokusér kun på færdigheder eller kompetencer, der har relevans i  forhold til det stillingsopslag, du kigger på.

Fremhæv din baggrund (uddannelse) inden for journalistik

I afsnittet om uddannelse på et journalist CV skal du præsentere din uddannelse i omvendt kronologisk rækkefølge. Det skal være klart, hvilken uddannelse, der er tale om, hvor du har den fra og i hvilken periode du har færddigjort dem. Derudover kan du tilføje information om kurser og gennemsnit. Sidste punkt er strengt taget ikke nødvendigt, men det er godt at have med, hvis kurserne fx direkte passer på nogle af de ting, der efterspørges i jobopslaget. Det er særligt godt at have disse med på et funktionelt CV.

Eksempler

Journaliistik, DMJX
København, 2008-2012

Kurser som studerende: Journalistisk metode (grundlæggende I og  II), medieret og presseetik, journalistikken i samfundet, journalistisk metode (indsamling og analyse, nyheder, mediespecialisering), politik og medier, sprog, samfundsøkonomi, innovation, entrepreneurship

Gennemsnit: 11.5

Anbefalede færdigheder på et CV for journalister

Der er nogle færdigheder, som de fleste journalister forventes at have, og dem præsenterer vi her en oversigt over.

Professionelle færdigheder, eksempler:

 • Research
 • Skriftlig kommunikation
 • Presse og medieetik
 • Redaktørarbejde
 • Nyhedsproduktion
 • Podcast-produktion
 • Pressehåndtering
 • Sociale medier

Personlige færdigheder, eksempler:

 • Nysgerrig
 • Samarbejde
 • Kreativ
 • Feedback
 • Kommunikation
 • Planlægning

Sådan skriver du dit faglige resumé

Det profesionelle resume giver dig mulighed for at give den rekrutteringsansvarlige en kort beskrivelse af, hvem du er fagligt. Det er en sammenkogning og kondensering af de oplysninger, der er i CV’et, hvis denne læser videre. Hvad er dine største bedrifter, hvad excellerer du i, hvor mange års erfaring har du, hvad er din motivation? Hvad har du opnået og hvem er du som person? Hvad karakteriserer dig? Hvad er dine interesser?

Korrekt
Prisvindende journalist (Den Store Publiicistpris) med mere end 6 års erfaring med med dækning af videnskabeligt indhold for bl.a. et af landets bladehuse. Jeg er altid ude efter enten den ydert informative historie, der bringer nye indsigter i videnskabens udvikling eller i den historie, der kortlægger forvanskning af videnskabelig tænkning eller data på et kommercielt grundlag. Desuden fungerer jeg som underviser ved DJMX i kurset “sådan får du medierne til at tage din historie”.
Ukorrekt
Der er flere problemer med den ukorrekte version. Først og fremmest siger vedkommende, at han eller hun er “dygtig”; denne viser det ikke. Derudover taler denne om en “journalistisk værktøjskasse”, men det er en billedlig størrelse – hvilken værktøjer eller færdigheder er der konkret tale om? Dernæst beskriver denne, at han eller hun har været uddannet i 3 år, hvilket er meget fint, men har denne været i job og fået erfaring? Sidst men ikke mindst påstår kandidaten, at han eller hun er et “talent inden for mediebranchen”, men kandidaten har ikke formået at sandsynliggøre, at dette er tilfældet.

Yderligere afsnit på dit curriculum vitae

Ovenstående er de primære sektioner, du bør have på dit CV. Det kan dog være en god idé at finde plads til et par andre også.

Tekniske kompetencer

Lad os antage, at du er god til at lave podcasts og har erfaring hermed. De skal produceres et program – det kunne være Hindenburg. I så fald er det en god idé at skrive lidt om Hindenburg og dine evner i forhold dertil.

Sprogfærdigheder

Der er flere tilfælde i hvilke det kunne være smart at nævne sprogfærdigheder. Er du fx litteraturanmelder, er det oplagt, fordi du derigennem vil kunne demonstrere, at du har evnen til at læse litteratur på andre sprog – og måske før danske læsere. Brug gerne et velkendt format, som det, du finder på LinkedIn eller A1-C2-formatet.

Tips til at forbedre dit journalist-CV

Der er et par tips, der hurtigt kan gøre en forskel, når det kommer til det gode CV.

 • Fremhæv gerne eventuelle priser
 • Sørg for at vise din tekniske kunnen, hvis det er relevant (podcast-produktion fx)
 • Gør brug af et billede
 • Anvend det samme design på din ansøgning
 • Beskriv, hvilken type journalist du er (metode, genstandsfelt)

Sammenfatning: At skrive et perfekt CV som journalist

På det gode journalist CV finder man altså typisk følgende sektioner:

 • Kontaktinformation
 • En professionel profil
 • Erhvervserfaring
 • Uddannelse
 • Professionelle, personlige og tekniske færdigheder
 • Et foto

FAQ

Skal man bruge et design CV?

Nej, det er ikke nødvendigt men det kan være en god idé, da det kan få en til at se ekstra seriøs ud, da man har gjort mere ud af tingene. Det er særligt tilfældet, hvis man også har en ansøgning i samme design.

Skal man bruge et billede?

Det skal man ikke, men man risikerer, at stå ud, hvis man gør, og hvorfor løbe den risiko? Hvorfor ikke minimere mængden af kritiske spørgsmål, en potentiel arbejdsgiver kan have?

Hvor mange sider skal mit CV fylde?

Efter amerikansk eksempel er det blevet populært med en “one-pager”, men man ser stadig mange, der sender CV’er på mere end en side. Begræns dig dog så meget som muligt og husk kun at præsentere relevante data og forhold.

Eksempler på CV for journalister

skrive journalist cv Eksempel på CV Journalist (DK)-Sydney.pdf
cv med erfaring for journalist ingen erfaring cv for journalist

Otras plantillas 

[dgbm_blog_module posts_number=”3″ type=”3″ include_categories=”19″ show_excerpt=”off” show_categories=”off” show_author=”off” show_date=”off” show_pagination=”off” image_size=”default_image” image_margin=”||16px||false|false” content_margin=”||||false|false” _builder_version=”4.9.10″ _module_preset=”default” title_line_height=”1.3em” global_colors_info=”{}” _i=”1″ _address=”1.2.0.1″ /]