Eksempel på et CV for studerende | Skriveguide med tips, eksempler og skabeloner

CV for studerende. En svær størrelse. For hvad gør man, når man ikke har betydelig erfaring, man kan bryste sig med og få til at fylde på CV’et? Det korte svar på det spørgsmål er, at man slet ikke skal tænke en studerendes CV i de traditionelle baner og i stedet vælge et format, der er bedre egnet til personer uden stor erfaring

Nota media para esta plantilla

5.0
Rated 5 out of 5
De 1 reseñas

Studiejobs er meget eftertragtede, fordi de kan have en stor indvirkning på ens karriere. En rapport fra DM taler et meget klart sprog og giver rigtig gode grunde til at få et studiejob. Dels kan de få en ind i den branche, man gerne vil arbejde i. Dels er beskæftigelsen 20 % højere blandt dem, der har haft et studiejob end dem, der ikke har. Og dels tjener nyuddannede, der har haft et studiejob omkring 2.000 kr. Mere om måneden end nyuddannede, der ikke har haft et studiejob.

For at sikre sig et studiejob og derigennem højne chancen for at få et arbejde og tjene så meget som muligt senere som nyuddannet, er det altså alfa omega at få lavet sig et godt CV for studerende, og det er netop det, vi viser dig, hvordan man gør her.

Indholdsfortegnelse

Eksempel på et CV for studerende

Ligesom for jobs for færdiguddannede er der nogle elementer som et CV til studerende bare må indeholde, men samtidig afviger CV til studerende også på afgørende punkter. Her præsenterer vi et eksempel på en CV skabelon til studerende.

Kontaktoplysinger

Niels Petersen | Niels Petersen, Ulemosevej 37, 1210; tlf. 39331416, e-mail niels.petersen@gmail.com; LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/nielspetersen/

Profil

To års erfaring med politisk arbejde. Entusiastisk og energisk international business and politics studerende med gode kommunikations- og planlægningsevner. Omstillingsparat, snarrådig og disciplineret. Jeg har desuden publiceret to akademiske essays i samfundsvidenskabelige journaler med fokus på demokrati.

Færdigheder

Datananalyse

Jeg har sammen med andre studerende analyseret mediedata kvalitativt og kvantitativt for nogle af Danmarks største virksomheder og udfærdiget rapporter på baggrund af disse data, der har hjulpet organisationerne med at tilpasse deres kommunikationsstrategi.

Projektledelse

Jeg har ledet flere mindre rapporteringsprojekter og understøttet andre projektledere på større projekter. Derigennem har jeg erfaring med at holde øje med omkostninger, kvalitet og tid og planlægning.

Intern kommunikation

Jeg har udsendt forskellige typer af kommunikation internt både daglig, månedlig og ugentlig vis, og ved noget om, hvordan man sikrer buy-in til initiativer gennem kommunikation.

Uddannelse

MSc International Business and Politics, CBS
København 2008-2010

Kurser: Analysis Industry and Competition, International Buisness Market and Non-market Strategies, Applied International Political Economy, Applied Policy Analysis, Advanced Quantitative Methods, Comparative Business and Politics.

BSc International Business and Politics, CBS
København 2005-2008

Kurser: Political Science, Applied Microeconomics, Political and Economic Thought, Macroeconomics, EU Business and Politics, Financial Accounting and Reporting, Quantitative Methods for Business and Social Science, International Economics, International Political Economy, Organizational Analysis, Qualitative Methods, Comparative Political Economy, Corporate Finance, International Business and Management, Philosophy of Social Science, Political Economy of Development, Business and Global Governance. 

Erhverserfaring

Content Coordinator, Infomedia
2018 – 2019

  • Koordinerede mit teams analyseindsats
  • Arrangerede teammøder
  • Analysere mediedata kvalitativ såvel som kvantitativ
  • Lavede rapporter til store som små danske kunder
  • Onboardede nye studentermedhjælper
  • Lavede læringsmateriale i eloomi 

Content Assistant, Infomedia
2017 – 2018

  • Analysere mediedata kvalitativ såvel som kvantitativ
  • Lavede rapporter til store som små danske kunder
  • Onboardede nye studentermedhjælper
  • Lavede læringsmateriale i eloomi

Sådan skriver du et cv for studerende (selv uden erfaring)

Layout, format og struktur

Hvilket format skal man vælge til et CV til studerende? Det kan være svært at afgøre, fordi mange færdiglavede CV’er eller skabeloner er rettet mod folk, der allerede har afsluttet deres uddannelse og har nogen erhvervserfaring, og disse CV’er har ikke et layout, format eller struktur, der er velegnet til den studerende.

Grundlæggende kan man vælge mellem:

  • Det funktionelle, der giver mest plads til og først præsenterer færdigheder?
  • Det kronologiske, der præsenterer fx erfaring og uddannelse baseret på, hvornår du har gjort dig dem?
  • En blanding af det funktionelle og kronologiske?

Problemet med eksisterende CV’er, at de ofte er kronologiske, hvor det man gerne vil have, hvis man er studerende, er et funktionelt CV, fordi det funktionelle netop lægger vægt på færdigheder snarere end erfaringer ude i erhvervslivet, som man ikke har gjort sig så mange af på det tidspunkt.

💡 – Det er vigtigt at bemærke, at alt i sidste ende handler om færdigheder. En content manager kan fx administrere marketingsindhold (eksternt rettet) eller informationsindhold (internt rettet) i virksomheden, og det er to meget forskellige ting, og de færdigheder, der kræves i den ene role er ikke nødvendigvis de samme som i dem der kræves i den anden. De dækker over to sæt af færdigheder. I sidste ende er det den content manager, der har de rigtige færdigheder ift. Jobopslaget, eksternt eller internt, der får jobbet og ikke bare erfaringen som content manager.

Titel og kontaktoplysninger

Uanset om man bruger et omvendt kronologisk CV eller et funktionelt CV, skal der altid være en sektion med din titel og dine kontaktoplysninger. Dog kan man som studerende bevidst overveje at udelade titlen “studerende”.

Øverst skal det fremgå klart, hvem du er, hvad du laver og hvordan man kan få fat på dig. Der skal altså være din professionelle titel, fx ledende arkitekt. Desuden dine  kontaktoplysninger også præsenteres her. Her skal dit navn, din adresse, dit telefonnummer, din e-mail være at finde, og mange vil i dag også tilføje et link til deres LinkedIn-profil.

🎁 – Bonustip: Tilpas URL’en på din LinkedIn-profil, så den reflekterer dit navn og evt. efternavn. Se hvordan her.
🎁 – Bonustip #2: Link til hjemmesider, hvor du fremviser, at du har god æstetisk sans eller erfaring med design. Det kunne fx være til behance.

Korrekte og ukorrekte eksempler

Korrekt
(Studerende) Tommy Tordenskjold | Lone Jepsen, Harevænget 36, 2150; tlf. 23245678, e-mail lone.jepsen@gmail.com; LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/lonejepsen/
Ukorrekt
(Studerende) Tommy Tordenskjold | Tommy Tordenskjold, Dalsvinget 36, 2150; tlf. 23245678, e-mail tommy.tordenskjold@gmail.com

I det ukorrekt eksempel har Tommy ikke indsat et link til hans LinkedIn-profil. Det kan være en dårlig idé af mange årsager, men et ikke urealistisk scenarie for en studerende er dette: Man anvender et funktionelt CV med ens færdigheder fremhævet. Netop færdigheder kan folk vote op at man har på LinkedIn, så en rekturretingsansvarlig kan få belæg fra en tredjepart for dine færdigheder.

Hvorfor ikke give den rekrutteringsansvarlige denne mulighed, der i sidste ende kun kan være dig til gavn?

Foto eller ej?

I dag er det normen at inkludere et foto på sit CV, så gør man ikke det, risikerer man at stå ud og få den rekrutteringsansvarlig til at stille spørgsmål. Det er som udgangspunkt ikke en god ting og derfor anbefales det, at man inkluderer et foto på sit CV. Fotoet skal være professionelt og vise, at du passer ind i virksomheden og afdelingen. Hvordan ser andre ud, der arbejder der? Brug evt. LinkedIn til at finde ud af det.

Der kan dog også være grunde til at overveje, om fotoet virkelig hjælper dig. Et foto kan fx lede til diskrimination og dermed kan du miste jobbet ved at have inkluderet et foto.

De bedste kompetencer til dit CV som studerende

De bedste kompetencer at anføre på et CV som studerende er slet og ret dem, der passer til det job, man søger. Modsat en grafisk designer, hvor man altid kan sige, at vedkommende bør liste, at denne er kreativ og har gode kompetencer inden for Adobe CS og i særdelshed Photoshop osv. er der ikke nogle kompetencer, man bør liste som studerende. Det afhænger helt af jobbet.

Dog skal man nok tænke sig om, når man beskriver ens niveau i forhold til forskellige færdigheder. “Stærk udi i ledelse” ville nok være en tilsnigelse, da man nok kan have nogen ledelseserfaring som studerende men jo slet ikke har den samme erfaring som en leder, der har styret mange afdelinger tidens løb.

Uddannelse: hvordan du inkluderer din akademiske baggrund

Her er et eksempel på, hvordan du præsenterer din uddannelse:

BSc International Business and Politics, CBS
København 2005-2008

Kurser: Political Science,
Applied Microeconomics
Political and Economic Thought

Macroeconomics
EU Business and Politics

Financial Accounting and Reporting
Quantitative Methods for Business and Social Science
International Economics
International Political Economy
Organizational Analysis

Qualitative Methods
Comparative Political Economy
Corporate Finance
International Business and Management

Læg mærke til, at der er gjort meget ud af at fremvise, hvilke kurser, du har taget. Du kan vælge at præsentere alle kurser eller kun dem, der er relevante for det job, du ansøger såfremt der er nogle der er relevante.

Jo flere kurser du har med, desto mere forsvindet det enkelte kursus. Skal du fx arbejde med kvantitativ og kvalitativ analyse, vil det være helt oplagt kun at fremhæve dem, der er fremhævet ovenfforo.

Erhvervserfaring (og hvad du skal gøre, hvis du ingen erfaring har)

I denne sektion skal du præsentere dine tidligere ansættelsesforhold. Du skal mere præcis skrive, hvor du har arbejdet, hvad din stilling var, hvornår du har arbejdet der, hvad du lavede der og, vigtigt, hvad du opnåede der.

Som studerende har vi tidligere nævnt, at du skal bruge det funktionelle CV og det er stadig idéen. I denne sektion afviger du dog fra det funktionelle og lister dine ansættelsesforhold i omvendt kronologisk rækkefølge.

Her er et eksempel på en erfaring:

Erhverserfaring

Content Assistant, Infomedia
2017 – 2018

  • Analysere mediedata kvalitativ såvel som kvantitativ
  • Lavede rapporter til store som små danske kunder
  • Onboardede nye studentermedhjælper
  • Lavede læringsmateriale i eloomi

Hvad skal du gøre, hvis du ikke har erfaring

Hele idéen med et CV til studerende er at undgå at lade din manglende erfaring figurere som det mest prominente på dit CV’et. Derfor kommer både sektionen med færdigheder og sektionen med uddannelse før sektionen med erhvervserfaring. Under erhverserfaring fremhæver du den erfaring, du har, og husker at præsentere de aspekter af det arbejde, du lavede, der er relevant or den stilling, du ansøger.

Professionelt resumé: grundlæggende for dit CV som studerende

Det perfekte professionelle resumé giver et hurtigt overblik over hvem du er professionelt og hvad du kan. Som studerende har du ikke betydelig erfaring, så ligesom på resten af det funktionelle CV, skal du her fokusere på det at præsentere dine færdigheder og kompetencer. Det er desuden vigtigt, fordi nogle større organisationer bruger software til at scanne CV’er og der leder de efter keyword matches mellem det, der står på CV’et og det, der står i jobopslaget.

Det betyder samtidig, at det er en god idé at bruge keywords fra jobopslaget.

Korrekt
To års erfaring med politisk arbejde. Entusiastisk og energisk international business and politics studerende med gode kommunikations- og planlægningsevner. Omstillingsparat, snarrådig og disciplineret. Jeg har desuden publiceret to akademiske essays i samfundsvidenskabelige journaler med fokus på demokrati.
Ukorrekt
Mange års erfaring med politisk arbejde. Entusiatisk og energisk studerende med lederevner for øverste hylde og second-to-none planlægningsevner. Omstillingsparat, snarrådig og disciplineret. Jeg har desuden publiceret to akademiske essays i samfundsvidenskabelige journaler med fokus på demokrati.

I det ukorrekte eksempel skriver Niels Petersen, at han har mange års erfaring, hvilket dels er ukonkret og dels formentlig ukorrekt, fordi det sjældent er tilfældet, at man har mange års erfairng, hvis man er studerende. Derudover påstår Niels, at han har “lederevner fra øverste hylde” og “second-to-none” planlægningsevner. Det er igen to overdrevne påstande, da det praktisk talt er umuligt at have lederevner fra første hylde, når man er studerende og derfor ikke har haft lang tid til at udøve og skærpe sine evner. Det samme gælder planlægningsevner.

Computerfærdigheder og certificeringer

Som studerende har du måske ikke de store færdigheder. Men du kan altid skrive noget om dit niveau i Microsoft Office og eventuelle programeringssprog, såfremt det er relevant. Som studerende i samfundsvidenskabelige fag vil man nogle gange have færdigheder i SPSS eller R, og det kan være gode færdigheder at få på et CV til stuerende, såfremt det altså efterspørges.

Sprog

Under sprog anfører du dine sprogfærdigheder. Det er her en god idé at bruge et officielt system til at beskrive dine færdigheder såsom Common European Framework of Reference for Languages. Det kan være du har studeret engelsk og har C1 eller har studereret tysk og har B2. Det er her fint at have de officielle certificater. Har du ikke officielle certifikater, kan det være en god idé at benytte en andet system. Lån evt. LinkedIn’s. I så fald er der også overensstemmelse mellem den beskrivelse, du bruger på dit CV og den, den rekrutteringsansvarlige kan finde på din LinkedIn.

Tips til at forbedre dit CV som studerende

Det bedste tip til at forbedre dit CV som studerende er slet at ret at få den erhvervserfaring, som du nu kan få som studerende. Du kan opbygge færdigheder gennem et job som frivillig, gennem praktik eller gennem et studiejob. Det vil stille dig bedre.

Resumé: Skriv det perfekte CV

  • Det bedste CV til studerende er funktionelt og fokuserer på færdigheder
  • Dernæst fokuserer det på uddannelse
  • Til sidst præsenterer det evt. Erhvervserfaring
  • Undgå overdrevne påstande, der umuligt kan være korrekte for en studerende (jf. Det ukorrekte eksempel under den professionelle profil).

Supplér dit CV med et følgebrev

I Danmark sender man ikke et CV alene, medmindre det er dét, der eksplicit efterspørges i jobopslaget. Derfor bør du sende et følgebrev eller en jobansøgning med. Sørg for at følgebrevet ligger i forlængelse af CV’et og ikke overlapper med det (altså præsenterer information, du allerede har præsenteret på det).

Det er desuden en god idé at sikre grafisk overenstemmelse mellem CV’et og følgebrevet/jobansøgningen.

FAQs

Spørgsmål: Hvilket format eller layout skal jeg vælge som studerende?

Svar: Fordi du som studerende endnu ikke har betydelig erhvervserfaring, anbefales det, at du vælger et funktionelt CV, da det fremhæver dine færdigheder snarere end din erfaringer.

Spørgsmål: Skal jeg have et professionelt resumé?

Svar: Ja, helst. Men har du ikke nok kød at fylde på det, kan det evt. udelades. det er bare godt til at give et hurtigt øjeblik.

Spørgsmål: Skal jeg brugt et CV med grafik?

Svar: Både ja og nej. Hvis du søger job inden for universitetsverdenen, behøver du ikke. Der anses det ofte som støj. Søger du uden for den akademiske verden, kan det være en god idé. Brug denne tommelfingerregel: Hvis design og grafik hjælper dig med at fremhæve det du kan bedre og optimerer læseoplevelsen, så er det næsten altid en god idé. Design og grafik for designet og grafikkens skyld er sjældent en god idé. Det skal tjene et formål.

CV Studerende (DK)-Rotterdam.pdf CV Studerende (DK)-Prague.pdf
CV Studerende (DK)-Chicago.pdf CV Studerende (DK)-Riga.pdf

Otras plantillas 

[dgbm_blog_module posts_number=”3″ type=”3″ include_categories=”19″ show_excerpt=”off” show_categories=”off” show_author=”off” show_date=”off” show_pagination=”off” image_size=”default_image” image_margin=”||16px||false|false” content_margin=”||||false|false” _builder_version=”4.9.10″ _module_preset=”default” title_line_height=”1.3em” global_colors_info=”{}” _i=”1″ _address=”1.2.0.1″ /]