“Men hvordan skriver jeg et godt CV?”, tænker du måske. Det behøver du faktisk slet ikke at bekymre dig om, da vi guider dig igennem processen i denne artikel.
Derudover kan du gøre det endnu nemmere for dig selv ved at benytte en gratis CV skabelon. Hvis du gør det, så er du sikker på, at du ender med et flot og professionelt CV, der indeholder de rette elementer og oplysninger.
Du kan også se andre CV eksempler. På den måde kan du få inspiration til, hvordan du vil sætte dit CV op, eller du kan finde inspiration fra andre i branchen, og se hvordan de har udarbejdet deres materiale.
Indholdsfortegnelse
Hvorfor er et CV vigtigt?
Det kan være, vi skal starte med at slå fast, hvorfor dit CV er så vigtigt. Du kan se det som et salgsbevis, der skal vise, at du har den rette erfaring og de rette kompetencer til det job, du er ved at søge. Du skal vise, at du er den helt rigtige kandidat.
Det første en arbejdsgiver ser er dit CV, og hvis det ikke fanger vedkommende, så kommer de ikke til at læse din jobansøgning, og du bliver højst sandsynligt ikke en af dem, der bliver kaldt til samtale.
Derudover kan det være, at arbejdsgiveren får mange kandidater til jobbet som konsulent, og derfor er det essentielt, at du på dit CV formår at skille dig ud og gøre dig bemærket, så det er dig, der bliver kaldt til jobsamtale.
Det gør du ved at lave et godt og målrettet CV, hvor du skærer irrelevante erfaringer og kompetencer fra – det viser nemlig, at du har forstået jobbet.
Du kan eksempelvis starte med at analysere jobopslaget. Hvad er det for nogle arbejdsopgaver der bliver nævnt, og hvordan vil du relatere dine erfaringer og kompetencer til de enkelte opgaver?
Hvis du gør det, så viser du, at du har reflekteret over stillingen, og hvorfor du mener, du er kvalificeret til jobbet – på den måde fanger du arbejdsgiverens opmærksomhed og du kommer i betragtning til jobbet som konsulent.
Ydermere er det en god idé, at du tilføjer konkrete resultater fra dine tidligere stillinger i dit CV, som matcher dét behov, de efterspørger. Det kunne eksempelvis være “som kommunikationskonsulent formåede jeg at formidle og levere inspirerende indhold, hvilket øgede vores engagement på sociale medier med 27%”.
Hvad skal det gode CV indeholde?
Nu er vi kommet til det der rigtig gælder, for hvad indeholder det gode CV så?
- Personlige oplysninger
- Uddannelse
- Tidligere erhvervserfaring
- Personlige kompetencer
Hvis du sørger for at inkorporere ovenstående elementer i dit CV, så er du rigtig godt på vej!
Personlige oplysninger
Uanset hvilket job du søger, så skal dit CV indeholde nogle personlige oplysninger om dig. Du skal derfor skrive dit fulde navn, dit telefonnummer og din e-mail adresse.
Det er en selvfølge at dit CV indeholder disse oplysninger, så arbejdsgiveren nemt og bekvemt kan kontakte dig. Nogle foretrækker at ringe, andre at skrive en mail. Derfor er det en god idé, at dit CV indeholder begge dele.
Derudover er det en god idé at indsætte et billede af dig selv på dit CV, så arbejdsgiveren i højere grad kan danne sit et indtryk af hvem du er. Det skal være et nyt og ikke mindst professionelt billede.
Dit billede skal gerne stemme overens med den virksomhed, du søger job hos. Er det et konsulentfirma, hvor du har researchet dig frem til, at de fleste går i jakkesæt, så er det en god idé, at du på dit billede også har noget pænt og ordentligt tøj på.
Uddannelse
Vi kan selvfølgelig ikke komme uden om, at dine uddannelser også skal fremgå på dit CV, da de er med til at give et helhedsbillede af, om du er kvalificeret til jobbet eller ej.
Det kan være du har en konsulentuddannelse eller at du har en bred uddannelse, hvor konsulentpraksissen kan være én ud af mange veje, du kan vælge at gå.
Men det kan også være, at det er din tidligere erfaring med eksempelvis rådgivning og vejledning, der gør dig egnet som konsulent. Hvis det er tilfældet, er det mere oplagt at fokusere på dine tidligere jobs, og hvilke færdigheder og kompetencer, du har taget med videre derfra.
Tidligere erhvervserfaring
Som vi var inde på i ovenstående afsnit, kan det være, at folk har forskellige baggrunde og derfor forskellige kompetencer, når de søger job som konsulent.
Du skal derfor opliste, al den erfaring du har, der gør dig relevant og interessant i forhold til stillingen.
Det er en god idé at tænke i, hvordan dine tidligere stillinger matcher jobbet som konsulent. Hvilke kompetencer og tidligere arbejdsopgaver er relevante at fokusere på?
Personlige kompetencer
Det er en god idé, at tilføje nogle personlige egenskaber og kompetencer på dit CV, så arbejdsgiveren får et indblik i, hvem og hvordan du er som person. Husk at opstille dem i punktform, så de ikke kommer til at tage for meget af pladsen.
Når du søger job som konsulent, kan du eksempelvis reflektere over, hvordan du er i stressede situationer, hvordan du har det med at være tovholder, om du har gode kommunikationsevner, hvordan du har det med at træffe beslutninger og rådgive andre og så fremdeles.
I stedet for selv at tilføje dine personlige kompetencer, kan du også trække på tidligere referencer og anbefalinger og eksempelvis indsætte direkte citater. På den måde får du andre til at sætte dig i godt lys og fremhæve dine kompetencer, hvilket altid vil være en fordel.
Sådan kan du stille dit CV op
Der er naturligvis flere måder hvorpå du kan stille dit CV op. Men det er en rigtig god idé at skabe overblik og samtidig gøre det overskueligt, så arbejdsgiveren hurtigt kan afkode dit CV.
En måde at gøre det på er eksempelvis at lave det kronologiske CV, hvor du opstiller dine tidligere stillinger i kronologisk rækkefølge, hvor dit seneste job står øverst. Under hvert job er det oplagt at tilføje de primære arbejdsopgaver, du havde. På den måde kan arbejdsgiveren hurtigt afkode, hvad du har lavet før og derfor hvorvidt du egner dig til jobbet.
Job som konsulent
Som vi kort var inde på før, kan der være forskellige tilgange til at få et konsulentjob og forskellige brancheområder for konsulenter.
Det kan være du er uddannet konsulent eller måske pædagogisk konsulent. Det kan også være du gerne vil arbejde som marketingkonsulent eller rådgivende konsulent, og dermed har en kommunikationsuddanelse. Eller at du gerne vil arbejde som freelance konsulent i en helt anden branche. Det kan også være, at du gerne vil arbejde i en stilling, hvor du leder forskellige projekter.
Den erfaring og ekspertise du har, og den stilling du søger, afgører naturligvis hvordan du skal vinkle dit CV og hvad du skal have fokus på i din ansøgning.
Derudover er det ikke en beskyttet titel, og der er derfor ingen formelle krav til uddannelse eller certificeringer. Som konsulent kræver det dog, at du har gode formidlingsevner og en vis ekspertise inden for et eller flere fagområder.
Hvordan finder du job som konsulent?
Som vi lige har konstateret findes der mange karriere muligheder, hvis du gerne vil arbejde som konsulent. Derfor er der også flere veje du kan gå i jagten på dit drømmejob. Der er formentlig mange af stillingerne der bliver offentliggjort på diverse jobportaler og måske på virksomhedens egen hjemmeside.
Men med denne type af job kan man også forestille sig, at mange af stillingerne bliver afsat internt i virksomheden eller i netværket.
Hvis du gerne vil arbejde som konsulent kan det derfor være oplagt at trække på dit netværk og høre, om de kender til en ledig stilling, der passer til din profil, interesser og kvalifikationer.
Sparring med andre er altid godt, og det kan heller ikke skade, hvis du selv tager uopfordret kontakt til nogle virksomheder, du finder spændende.
CV og den motiverede ansøgning
CV og ansøgning plejer at gå hånd i hånd, da du som regel skal sende begge dele afsted, når du søger et nyt job.
I din ansøgning skal du fokusere på, hvordan du vil skabe værdi for virksomheden. Hvordan vil du sætte dine færdigheder og kompetencer i spil i den stilling? Hvordan vil du gribe de forskellige arbejdsopgaver og ansvarsområder an?
Du skal aldrig i din ansøgning blot beskrive, hvad du har lavet tidligere – det kan de læse i dit CV. Du skal derimod have fokus på, hvordan dét du har lavet tidligere vil være gavnligt for virksomheden, og hvordan det er med til at gøre dig endnu mere kvalificeret til jobbet.
Man kan derfor sige, at et CV er bagudrettet, fordi det er med til at fremhæve alt dét du har lavet hidtil. En ansøgning skal i højere grad være fremtidsbaseret, hvor du skal beskrive, hvad du vil gøre for virksomheden.
Det er fordelagtigt, hvis du kommer med relevante og konkrete eksempler, da du på den måde formår at argumentere for, hvorfor du passer til stillingen. Så kan vedkommende der læser din ansøgning også se, at du har reflekteret over hvad du egentlig kan og hvordan du vil vise det i praksis.
Er der kun listet få opgaver, kan du med fordel benytte eksempelvis LinkedIn til at blive klogere på, hvilke opgaver der typisk løses i lignende stillinger. Du kan besøge profiler som har samme type job, eller du kan blive klogere på virksomheden ved at besøge medarbejderenes profiler.
Det er altid en god idé at researche virksomheden på deres hjemmeside eller sociale medier. Hvis du tager fat i noget konkret og får det inkorporeret i ansøgningen, så viser du, at du har gjort dig umage og brugt tid på det.
Sørg for at holde din ansøgning på max 1 side, så det ikke bliver for tungt og langt at læse.
Layout gør en forskel
Det er ikke alle CV´er, der bliver læst fra ende til anden. Om det er fair kan man diskutere, men hvis der er noget der fanger øjets opmærksomhed, så er der større chance for at man bliver ved med at kigge på det.
Det er derfor rigtig godt, hvis du med CV’et formår at skille dig ud og skabe blikfang. Du kan med andre ord gøre dit for, at det er dit materiale der bliver læst fremfor dine konkurrenters.
Hvis dit CV derfor indeholder godt og relevant indhold og samtidig ser flot, overskueligt og professionelt ud, så er du et skridt tættere på dit næste konsulentjob!
Lad os gøre det nemt for dig
Nu har du fået en masse viden om, hvordan du søger job som konsulent og hvad dit CV skal indeholde. Men er du stadig lidt usikker på, hvordan du lige skal starte? Vi har gjort det nemt for dig. Vi har nemlig udarbejdet en lang række CV skabeloner, du kan bruge som led i jagten på dit næste konsulentjob.
Du kan også se CV eksempler, der passer til din branche. Dermed kan du få inspiration fra andre, inden du skal til at udarbejde dit eget.
Når du skal til at lave dit CV, skal du bare vælge det layout og den skabelon, du bedst kan lide og som du synes passer bedst til jobbet. Derefter skal du udfylde de forskellige oplysninger; dine tidligere jobs, dine uddannelser og faglige og personlige kompetencer.
I takt med at du udfylder de forskellige ting, vil dit CV udfolde sig. Nemmere bliver det ikke!
Når du er færdig med at udfylde de forskellige oplysninger, er dit CV klar til at blive sendt afsted sammen med din motiverede ansøgning.