Det kan være, at du allerede sidder med tanker om dit kommende job. Det kan også være, at du først nu skal til at lede efter, hvad der kunne være det rigtige for dig. Lige meget hvad så kommer du ikke uden om, at der skal bruges noget tid og lidt kræfter på at skrive det rette CV.

Det rette CV inkluderer alt lige fra din uddannelse til erhvervserfaring fra tidligere jobs osv.

Dygtig cv

Indholdsfortegnelse

Hvorfor er dit CV vigtigt?

Det er virkelig vigtigt at lave et godt CV, da det er alt afgørende for, om du bliver kaldt til jobsamtale eller ej. CV’et skal du altså se som din adgangsbillet til et potentielt job. For mange er det netop svært at blive indkaldt til jobsamtale. Her kan det være en god ide at tage et kig på sit CV og se, om det måske kan blive forbedret en smule.

Det er ofte sådan, at virksomhederne prøver at gøre det så overskueligt for dem selv som muligt. Derfor starter de med at læse ansøgernes CV igennem, og hvis de kan lide det, der står der, så går de videre til at læse ansøgninger igennem. Derfor skal et CV have god struktur og kunne give et hurtigt overblik.

Derfor er det vigtigt, at du prøver at gøre dig så umage som muligt ved at skrive dit CV og ikke bruger alle kræfter på selve ansøgningen. Så kan du risikere, at de aldrig tager dig ind til samtale, hvilket jo ville være en skam.

Vil du gerne gøre dit CV ekstra flot og ikke blot være det klassiske CV? Så kan du bruge vores CV skabeloner.

Sådan kan du skrive et CV

Det er langt fra ligegyldigt, hvordan du kan skrive et CV. I dit CV skal du kort og hurtigt kunne sælge dig selv ved at fremhæve de kompetencer, der gør, at du er en oplagt kandidat til jobbet.

Først og fremmest er det en god ide at inkludere de helt basale kontaktoplysninger på dig. Det kan eksempelvis være:

 • Dit fulde navn
 • Dit telefonnummer
 • Din e mailadresse
 • Et link til din LinkedIn-profil

Med de fire basale informationer ved de, hvem der står bag dit CV, og hvordan de skal kontakte dig. Netop det med at de kan komme i kontakt med dig er virkelig vigtigt. Hvis du bliver indkaldt til jobsamtale, så er det yderst vigtigt, at de kan ringe dig op eller skrive en mail, så du kan komme ind og tale med dem. Derfor er de oplysninger et absolut must at have med.

Skriv din uddannelse

Det kan godt være, at uddannelse ikke er alt, og man kan tilegne sig mange forskellige kompetencer på anden vis. Ikke desto mindre sætter mange arbejdsgivere pris på, at du inkluderer al relevant uddannelse i dine CV’er.

Det kan være, at du har gennemført en uddannelse som tømrer eller taget en finansbachelor på universitet. Lige meget hvad så er det super godt at fremhæve, hvis det altså har relevans for din jobsøgning.

Inkluder relevant uddannelse i dit CV

Lad os antage at du er uddannet tømrer for mange år siden, men du gerne vil arbejde i finanssektoreren. Så er selve tømrer uddannelsen ikke så relevant, da det ikke er så mange af dine kompetencer fra den uddannelse, som du kommer til at bruge i dit job.

Dog kan det være, at du under din uddannelse som tømrer var særlig glad for tal. Så er det meget relevant at inkludere det i din ansøgning til finanssektoren.

Det handler om at vinkle sin uddannelse bedst muligt ift hvilke erfaringer og kvalifikationer virksomheden søger efter i en medarbejder.

Skriv din erhvervserfaring i dit CV

Det er langt fra al erhvervserfaring, der kan have relevans for jobbet. Dog kan der være nogle ting, som du har stor erfaring inden for, som vil være gavnligt for arbejdsgiveren. Det kan også være, at dine kompetencer ikke stemmer så godt overens med de kompetencer, som du søger. Dog kan du sagtens inkludere alle dine egene gode erfaringer.

Dygtig cv

Hvis du søger et job inden for en branche, som du allerede har en masse erfaring med, så er det rigtig godt. Det er klart nemmere at søge job i finanssektoren, hvis du har arbejdet med det i en stor del af dit liv.

Man behøver ikke at skulle have haft 20 års erfaring for at få et job inden for den bedstemte branche, men erfaring er altid en god ide. Hvis du ikke har så meget erfaring inden for den branche, så kan du prøve at skrive, hvordan jobbet uden for branchen alligevel har givet dig en lang række relevante kompetencer.

Erhvervserfaring som nyuddannet i dit CV

Det kan være, at du sidder og er nyuddannet og skal til at lave din første ansøgning og skal i gang med at skrive CV’et. Så kan det være, at du ikke har så meget erhvervserfaring. Måske har du alligevel lidt fra et studiejob, men ellers er det sparsomt.

Det må du endelig ikke lade dig slå ud af! Selvfølgelig er det altid en god ide med noget en god faglighed, men det er ikke altid. En idé kan være, at fremhæve netop din uddannelse, hvis det er en uddannelse der gør dig ekstra oplagt til denne stilling. Det er allerede gerne dit CV, de skal sælge dig.

Inkluder tidligere jobs i dit CV

Du kan også godt inkludere nogle af dine andre forskellige jobs, hvor du alligevel har tilegnet dig nogle kompetencer, som du kan bruge i det nye job. Måske har du haft nogle ansvarsområder, der er særligt brugbare.

Skriv dine personlige kompetencer i dit CV

Noget af de der gerne må fylde i dit CV er alle dine faglige og personlige kompetencer. Når man ansætter nogen, så ansætter man jo både deres faglige kompetencer men i høj grad også de personlige kompetencer.

Det kan være, at du eksempelvis er hurtig til at danne dit et overblik og gøre en opgave overskueligt. Sådan en kompetence er jo virkelig god. Desuden er det vigtigt, at du også skriver flere af dine personlige kompetencer i dit CV. Det kan være, at du også har utrolig god selvindsigt. Alt det skal være med til at gøre det til et godt CV.

Har du lavet frivilligt arbejde, fortæller det også meget om dig selv. Det er vist langt de fleste arbejdsgivere, der kan lide det. Tilføj også meget gerne hvilke sprog du kan, og på hvilket niveau du mestrer det sprog. Så ved din arbejdsgiver om du har stor erfaring og kan bruges til at snakke med internationale kunder baseret ud fra de sprog, du har angivet.

Skriv dine faglige kompetencer i dit CV

Ligesom dine personlige kompetencer skal du også inkludere dine faglige kompetencer, hvis du vil lave et godt CV. Du ansøger om et job, hvor det i høj grad er din faglighed, der kan være med til at afgøre, hvordan du kommer til at klare jobbet.

Derfor kan du med fordel bruge kræfter på at lave et kompetencestyret CV. Her har du meget fokus på at fortælle om, hvad du kan, og hvad du kan tilbyde. Har du også taget forskellige kurser, der har relevant for en ny branche, du skal arbejde i, så skriv det med også.

Sådan strukturerer du dit CV

Det er altid en god ide at skrive sin arbejdserfaring før sin uddannelse. Sådan er det hele generelt, hvis du vil lave et god CV. Så kan læseren af dit CV hurtigt se, hvad du arbejder med nu, og om det har relevans for deres stilling.

Jo længere ned de så kommer i din oversigt over arbejdspladser, jo længere siden er det, at du har varetaget den stilling. Det er altid mest relvant, hvad du har arbejdet med de seneste år, end hvad du har lavet for 20 år siden.

Det handler både om at du jo hele tiden udvikler dig. Derfor kan det godt være, at din erhvervserfaring er startet ud i en helt anden branche, end den du arbejder med nu. En ældre erhvervserfaring kan selvfølgelig stadig være relevant, hvis det er inden for den branche, som du søger nu. Det er altid godt at have relevante uddannelser og erhvervserfaring.

Dygtig cv

Lav kronologisk CV eller omvendt kronologisk rækkefølge

Du kan enten lave det kronologiske CV eller skrive det i omvendt rækkefølge. Hvis du skriver et kronologisk CV, så starter du med at skrive din erhvervserfaring. Har du haft en hel masse forskellige jobs, så kan du nøjes med at inkludere nogle af de sidste jobs på dit CV.

Det kronologiske CV

Skriver du et kronologisk CV, så skriver du både din erhvervserfaring og din uddannelse i den rækkefølge, som du har haft det i. Det kan se sådan ud:

 • HHX i Roskilde (2016-2019)
 • Bachelor i dansk (2019-2022)
 • Kandidat i dansk (2022-nu)
 • Arbejde hos Virksomhed A (2016-2020)
 • Arbejde hos Virksomhed B (2020-2021)
 • Arbejde hos virksomhed C (2021-2023)

Her kunne man også godt skrive, at man har taget folkeskolen, men det er ofte selvsagt, når man er taget videre på gymnasiet og universitetet.

Fordele og ulemper ved den type CV

Der er mange, der laver det kronologiske CV, men det er der en lille udfordring med, hvis du gerne vil lave et godt CV. Hvis det er din gymnasielle uddannelse, der står øverst, vil det for mange være lidt ligegyldigt.

Det er noget, som mange allerede har, og det gør dig ikke til noget særligt. Derimod kan du vælge at vende listen af din uddannelse og erhvervserfaring om, så du skriver det nuværende øverst og gamle nederst.

En fordel er at det også giver mening, at man læser det i den rækkefølge, som du har fuldført din uddannelser i. Det er derfor lidt en smagssag, om du vil gøre det sådan.

Omvendt kronologisk CV

Modsat det kronologiske er det omvendte også muligt at lave. Her skriver du i stedet dine mest nylige og relevante erhvervserfaringer og uddannelser. I stedet vil listen så se sådan her ud:

 • Kandidat i dansk (2022-nu)
 • Bachelor i dansk (2019-2022)
 • HHX i Roskilde (2016-2019)
 • Arbejde hos Virksomhed C (2021-2023)
 • Arbejde hos Virksomhed B (2020-2021)
 • Arbejde hos virksomhed A (2016-2020)

Fordele og ulemper ved den type CV

I det eksempel starter du med at skrive, hvad du har af nuværende og samtidig mest nylige uddannelse. Det behøver ikke at være en uddannelse, som du er i gang med nu. Det kan sagtens være dem, som du har afsluttet for flere år siden.

Der er mange, der læser CV’er, der godt kan lide, at det kommer i den rækkefølge. Så ser de det mest relevante først og ikke venter til sidst med at se, hvad du har nu.

Lav dit eget CV med en skabelon

Sidder du tilbage og er så klar på at skrive dit CV, så er det bare med at gå i gang. Har du brug for lidt hjælp til selve designet og opsætningen af dit CV? Så kan du bruge vores skabeloner, der er de bedste online CV skabeloner.

Det er virkelig nemt! Her indtaster du alle dine informationer, erfaringer, uddannelse, kompetencer og så skriver du noget om dig selv. Så kommer det alt sammen helt automatisk ind i skabelonen. Så har du på ingen tid et flot og professionelt CV, der er klar til at blive sendt afsted til din kommende arbejdsgiver.

Skriver du et godt CV, så er sandsynligheden for at du bliver kaldt til samtale også meget højere, end hvis du ikke laver et godt målrettet CV. Brug vores CV skabeloner til at få et godt job.