Vores organisation har specialiseret sig i at vejlede og stille skabeloner til rådighed, når man skal til at oprette et nyt CV.
Lyve på CV – Hvad er tilladt og hvad kan man komme afsted med? Det vil vi undersøge og vejlede om i denne guide. Læs med for at blive klogere på emnet.
Indholdsfortegnelse
Er det ulovligt at lyve på sit CV?
Helt grundlæggende er det ikke, i de fleste tilfælde, direkte ulovligt at lyve på sit CV. Det kommer meget an på hvad du lyver om og til hvilken grad. Der er stor forskel på stor løgne, der slet ikke passer, hvide løgne og at undlade at fortælle hele sandheden.
Der er rigtigt mange, der pynter på sit CV og taler sig selv op, hvilket er fuldstændig lovligt og er noget som rigtigt mange gør. Det ville trods alt være fjollet at fremhæve alle ting på en dårlig og negativ måde.
Der er igennem tiden mange danske ledere, der er blevet fyret fordi deres CV har indeholdt falske oplysninger. I stedet bør man på en professionel måde fremhæve de gode ting, man lavet gennem tiden, på en god og ærlig måde.
Mange arbejdsgivere faktatjekker ikke alle dine oplysninger, men vores råd er at undgå direkte løgne – specielt om uddannelse og erfaring. Det samme gælder til jobsamtaler hvor man altid bør fortælle sandheden, men igen er det helt tilladt at tale sig selv op og pynte på tingene til en vis grad.
Kan man benytte løgn for at slå konkurrenterne, der også vil have jobbet?
Det er før set hvordan ledere og medarbejdere har løjet sig til en stilling. Problemet er ofte, at hvis man lyver om uddannelse og erfaring, så har man ikke det, der skal til for at udføre ens arbejde. Derfor bliver man nok alligevel fyret indenfor forholdsvis kort tid, da folk før eller siden opdager, at du ikke kan det, der forventes af dig.
Hvis man får et job, hvor man har løjet meget på sit CV, kan man til enhver tid blive fyret, hvis det bliver opdaget. I rigtigt mange tilfælde skal sandheden nok komme ud før eller siden. Spar dig selv for at gå at være bange hele tiden og sig sandheden fra starten af.
Et eksempel på en person, der direkte løj på sit CV er Stein Bagger tilbage i tiden. Han skrev skrev cand.merc. på sit cv, selv om han aldrig færdiggjorde uddannelsen. Det blev selvfølgelig opdaget, da det er meget nemt at undersøge.
Et andet eksempel er den tidligere museumsdirektør Anna Castberg, der blev nødt til at fratræde sin stilling som direktør, da det kom ud, at hun ikke havde nogen doktorgrad.
Det kan altså koste dig meget dyrt – også selvom det “blot” er en lille hvid løgn.
Hvad skal man ikke lyve om?
Noget af det dummeste af lyve om er sin uddannelse og erhvervserfaring. Grunden til dette er, at det i bund og grund er fakta – du har enten studeret/arbejdet et sted eller ej. Det kan også meget nemt slås op, om det passer eller ej.
Kompetencer er ikke noget, der kan måles eller slås op på samme måde. Her er det ord mod ord. Arbejdsgiveren kan ikke på samme måde slå op på nettet eller tage fat i din tidligere arbejdsgiver og spørge om noget er rigtigt eller forkert, der handler om dine kompetencer.
Hvide løgne – Hvad er tilladt?
Hvide løgne er tilladt, men man bør være påpasselig. Hvis du bliver opdaget i at lyve mister du alt din troværdighed og folk får sværere ved at stole på dig som person og medarbejder. I værste fald bliver du fyret eller får ikke jobbet.
Potentielle arbejdsgivere vil i størstedelen af tilfældene sætte pris på en loyal og ærlig person. Hvis du førhen, på en arbejds, er blevet taget i at gøre noget du ikke måtte og dermed fyret, er det ikke nødvendigt at fremhæve dette. Hvis der bliver spurgt indtil hvordan du fratrådte stillingen, så kan du nævne det.
Kan man undlade at fortælle hele sandheden?
En hvid løgn og at undlade at fortælle hele sandheden kan i mange tilfælde minde meget om hinanden.
Som førnævnt: Hvis du f.eks. har arbejdet et sted og undlader at fortælle at du blev fyret fordi du ikke kunne udføre arbejdet, er det som regel ikke en god ide at fortælle denne del. Der er ikke nogen grund til aktivt at tale sig selv ned. Men hvis der bliver spurgt ind til det, vil det være en god ide at være ærlig.
Skal man skrive i sit CV, at man blev fyret?
Som udgangspunkt er det en meget dum ide at skrive, at man er blevet fyret fra en stilling. Det er ikke som sådan super relevant og du bør kun inddrage informationer på dit CV, der taler dig op samt andet nødvendig information.
Der er også forskel på, om du er blevet opsagt på grund af nedskæringer eller lignende og en direkte fyring. Her er det vigtigt at bruge de rette ord til en jobsamtale. Man kan nemlig have gjort sit arbejde rigtigt godt og bidraget positivt, men stadig blive opsagt af forskellige årsager.
Hvad tæller ikke som løgn på sit CV?
Dit CV fungerer som dit salgsmateriale. Du skal sælge dig selv på en god måde og gøre det klart overfor arbejdsgiver, at du er den rette til stillingen. Det giver ikke mening i dit CV at skrive hvad du har lavet af fejl eller ikke kan finde ud af.
Hvis du ønsker at snakke om nogle af de fejl, du tidligere har lavet, kan du snakke om hvad du har lært af dem. Det viser også, at du tager ved lære og ikke laver den samme store fejl flere gange.
Hvis du siger, at du aldrig har lavet en fejl i dine mange år på arbejdsmarkedet, kan arbejdsgiver godt finde på at ringe til referencer og tidligere chefer og høre dem ad. Vær derfor ærlig og du vil have det bedste udgangspunkt.
Overdrivelse
Overdrivelse kan være en anden form for hvide løgne, som mange benytter i sit CV. At snakke sig selv meget op og overdrivelse kan på nogle punkter minde meget om hinanden.
Skriv i stedet konkret hvor dine ansvarsområder har været og uddyb til en jobsamtale. En af årsagerne til, at arbejdsgivere kan finde på at kontakte dine referencer, er hvis du virker utroværdig og overdriver for meget.
Så meget lyver folk på deres CV
En artikel fra Børsen har vist, at mere end hver tredje dansker lyver om joberfaring. First Advantage er en virksomhed, der udfører baggrundstjek for blandt andet danske virksomheder.
I en undersøgelse viste det sig, at hele 38% af de screenede personer havde løjet om informationer, i perioden undersøgelsen var foretaget. Her er der dog tale om både småfejl og store løgne.
Undersøgelsen viste, at danskere lyvere mere på CV’er end det europæiske gennemsnit. Undersøgelsen dækker selvfølgelig ikke alle personer og slet ikke alle erhverv. De største screeninger bliver udført på personer, der ansøger til en meget ansvarsfuld og vigtigt stilling såsom direktør.
Alle stillinger i en virksomhed eller organisation er som udgangspunkt vigtige, men hvis en direktør ikke kan udføre sit arbejde, kan det have fatale konsekvenser for hele virksomheden og investorer.
Opsummering
Det er vigtigt at skelne imellem direkte løgne, hvide løgne, overdrivelse og at tale sig selv op og fremhæve de positive sider på en ordentlig måde.
Som udgangspunkt anbefaler vi ikke at lyve på dit CV. Til gengæld er det en rigtigt god ide udelukkende at skrive positive ting, der fremstiller dig på en god måde. Overdrivelse kan man vælge at benytte til en vis punkt, men igen pas på, da sandheden nok skal komme frem før eller siden.
Det er i de fleste tilfælde ikke direkte ulovligt at lyve på sit CV. Til udvalgte høje stillinger er det meget alvorligt at lyve det mindste om uddannelse og erfaring og det kan have store konsekvenser. Her vil du alligevel blive screenet grundigt, hvorfor det nok skal opdages, hvis du har løjet.