Lad os kigge på, hvorfor det er vigtigt at have en profiltekst, hvad den mere specifikt består af, se et par eksempler og derefter hurtigt gennemgå et par råd, der kan hæve kvaliteten af din cv-profiltekst in no time.

Du får uden tvivl en større chance med en god cv profiltekst.

Indholdsfortegnelse

Profiltekst cv – hvorfor?

Der er minimum to gode grunde til, hvorfor du bør have en profiltekst cv. Først og fremmest giver en cv-profiltekst slet og ret et godt overblik over hvem du er fagligt og personligt.

Dernæst er det vigtigt, at huske på, at der ofte er rigtig, rigtig mange ansøgere til h

Sidst men ikke mindst er der nogle større organisationer og virksomheder, der bruger software, der scanner dit CV for nøgleord og ser, om der på dit CV er nogle, der matcher dem, der er at finde i jobbeskrivelsen.

Hvad er en cv profiltekst?

En cv-profiltekst eller en personlig profil er en kort tekst på godt og vel 100 ord, der præsenterer dig selv professionelt, dvs. fagligt, og personligt. En god profiltekst cv præsenterer dig personligt og fagligt gennem din tidligere erhvervserfaring, din uddannelse og dine kompetencer.

Derudover taler den ind i det job og den rolle, du søger, dvs. du viser, at dine kompetencer matcher dem, der efterspørges, og den sandsynliggør direkte eller indirekte, at du kan varetage/excellere i det pågældende job.

Til sidst viser den, at du er motiveret for de specifikke opgaver i den specifikke stilling i den specifikke virksomhed.

Den er lidt et mikrokosmos af både nogle af de ting, der bør stå i din ansøgning og nogle af de ting, der findes længere nede på dit CV.

Lad os kigge på de tre dele i rækkefølge.

Faglig og personlig præsentation

Her kan du fx skrive kort, hvilken uddannelsesmæssig baggrund du har, hvor mange års samlet erhvervserfaring du har i en funktion ligesom eller lignende den, du kommer til at udfylde hos din forhåbentlig fremtidige arbejdsgiver. Derudover skal du præsentere dine faglige færdigheder og personlige kompetencer, fx at du mestre idéudvikling eller erhvervsret, og at du er arbejdssom og godt til samarbejde.

Alt skal dog rettes mod den pågældende virksomhed eller tale ind i dens virkelighed, behov eller painpoints. Det kigger vi på nu.

Taler ind i organisationen / virksomheder

Lad os tage en bid af et rigtigt eksempel her. En virksomhed skriver i et jobopslag, at de søger en til at løse følgende opgaver og har følgende kompetencer:

 • Du arbejder tæt sammen med dine marketingkollegaer og er garanten for et meget højt kvalitetsniveau i vores skriftlige kommunikation.
 • Dine skriftlige evner er i en klasse for sig selv og din knivskarpe pen skriver personligt, overbevisende og vedkommende både på dansk og gerne på engelsk.
 • Du har en journalistisk tilgang og opsøger på eget initiativ kollegaer internt for at grave gode historier frem. Dine resultater ses ved, at avanceret fagligt stof bliver til inspirerede og let forståelige budskaber, der skaber interesse og nye leads.
 • Du skriver om både stort og småt. Fra større indholdsproduktioner som fx faglige artikler i prosaform til korte, præcise og overbevisende salgstekster og catchlines. Både til annoncer, vores website og e-mails – og når der kun er plads til 280 tegn på Twitter.
 • Du er åben for at eksperimentere med forskellige indholdsstrategier og -kanaler for at skabe vækst i Infomedias salg og at styrke vores position på markedet.
 • Du har erfaring med Social Media til B2B og orienterer dig aktivt i digitale og sociale kanaler.
 • Du er godt inde i SEO-disciplinen og sikrer, at dit digitale indhold overholder best practice på området.
 • Du har et digitalt mindset, forstår gængse virksomhedsøkonomiske termer og kan styre vores tone of voice på tværs af kanaler.
 • Du er kunde- og forretningsorienteret og eksekverer med øje for at skabe resultater. Du fokuserer derfor på værdiskabelse og prioriterer i forhold til både detaljer og deadlines.

Her kunne man integrere nogle af nøgleordene og tale ind i virksomheden ved at skrive noget à la:  “Copywriter med 6 års erfaring og en baggrund i journalistik. Jeg er vant til at arbejde med skriftlig kommunikation, særligt inden for marketing, og har erfaring med alt fra faglige artikler over salgstekster til e-mails, har fokus på resultater og excellerer udi digitalt indhold gennem fx betydelig viden om SEO-optimering, der har vist sig at tiltrække mange potentielle kunder” 

Ovenfor har vi markeret de nøgleord fra jobopslaget, som der er blevet integreret i den del af den faglige profil, vi har valgt at fremhæve. Ved at bruge de præcise ord eller ca. de ord, der står i opslaget viser du, at din tekst målrettet til virksomheden, taler ind i den og sandsynliggør, at du kan hjælpe dem og varetage opgaven; for hvis du har gjort det før, hvorfor skulle du så ikke kunne gøre det igen?

Nøgleordsmatching og software

Her bør vi også kort tale om nøgleordsmatching. Større virksomheder, der modtager tusindvis af ansøgning, og som har en veludviklet og velsmurt HR-afdeling, bruger undertiden software til at hjælpe dem med at begrænse antallet af kandidater, de reelt skal kigger på. Denne type af software matcher nøgleord (typisk hårde færdigheder og bløde færdigheder) fra jobopslaget med nøgleord på dit CV, og derfor er det vigtigt at have disse nøgleord præsenteret på dit CV og et særligt godt sted til dette er profilteksten på dit CV.

Motivation

Det er her vigtigt, at du ikke taler i for generelle termer men og undgår alverdens banaliteter eller trivialiteter. Hvis du skriver noget om motivation skal du gøre det på en overbevisende måde og besvare, hvorfor du gerne vil varetage lige præcis disse opgaver i lige præcis denne stilling for lige præcis denne virksomhed.

Det kan være, at du har stor erfaring med netop denne type af opgaver i sådanne en stilling og kan se, at du vil kunne løfte virksomheden på dette område. Måske har du vurderet, at du kan hjælpe virksomheder løfte deres indsatser på sociale medier, fordi du allerede har gjort noget lignende for en e handelsvirksomhed.

Eksempler på integration af motivation:

 1. “Jeg ønsker at arbejde specifikt for x grundet jeres store fokus på y, som jeg vurderer, at jeg kan z”
 2. “En stor motivation for at skifte til x er jeres værdisæt, og særligt x y z, som jeg kan spejle mig selv i, og …”

Profiltekst cv eksempel

Her giver vi dig et cv-profiltekst eksempel, ja eller et par eksempler på cv profiltekst, som du kan have i mente, når du selv sætter dig med for at lave en god profiltekst til dit cv.

Konkret eksempel 1

KORREKT
Hårdtarbejdende og omsorgsfuld sygeplejerske, der er god til at bevare overblikket i en travl hverdag og angriber enhver situation på en professionel måde, med stor erfaring i at levere kvalitetspleje til alle typer af patienter  Professionel med mere end otte års praksis i særligt skadestuepleje.  God viden om medicin, farmakologi og standarder for pleje på hospitaler, plejehjem og i forskellige privat praksisser. Pålidelig og ansvarlig person, der opbygge gode forhold til læger, andre sygeplejersker og og patienter.

Konkret eksempel 2

KORREKT
Prisvindende og alsidig arkitekt med mere end 15 års erfaring med kommercielle og residentielle projekter i flere forskellige stilarter og i et bæredygtigt design, der overgår LEED stadarderne. Jeg er vant til at lede teams af op til 25 mænd. Stærke færdigheder udi alle aspekter af arkitekturens kunst, herunder idéudvikling, 3d visualisering, byggeherrerådgivning, udarbejdelse af byggeprogrammer. Jeg ønsker at blive en del af jeres virksomhed, da jeg, ligesom jer, er af den overbevisning at bæredygtigt design er fremtiden og er overbevist om, at jeg gennem ovenstående kompetencer vil kunne hjælpe jer med at udvikle endnu mere bæredygtige designs. Jeg efteruddanner mig løbende med henblik på stadig skærpelse af mine arkitekturmæssige kompetencer og tilegnelse state-of-the-art viden indenfor feltet.

Godt eksempel 3

KORREKT
Fokuseret og dedikeret advokat med sunde værdier, internationalt udsyn og veludviklet retfærdighedsfølelse og forståelse. 7+ års erfaring med fokus på og stor juridisk viden inden for fast ejendom, herunder – og særligt – køb og salg af erhvervsejendomme, ejendomsprojekter, erhvervslejeforhold, enterpriseret og miljøret. Jeg ser advokathuset Boligen som et sted, hvor mine kompetencer kan blive brugt til deres yderste, fordi I også er fuldstændig specialiseret i fast ejendom. Jeg har i mit virke rådgivet nogle af Danmarks bedste kendte organisationer, bl.a. C20-virksomheder. Jeg er videbegærlig og søger altid at dygtiggøre mig – bl.a. gennem efteruddannelse og kurser inden for enterpriseret.

Eksempel 1 indeholder ikke et motivationsafsnit men det gør 2 og 3 derimod. Der er forskel mellem sygehuse og steder, hvor man kan blive an

Bedste tips til din cv profiltekst – ace den første gang

 • Placér din profiltekst øverst

Profilteksten har en plads: Den skal stå øverst, lige efter dine kontaktoplysninger i dit layout. Det skal den fordi det er den tekst, der hurtigt skal give læseren et rids af hvem du er, så denne kan afgøre, om han eller hun vil læse videre. Det er en art elevatortale. HR-ansvarlige bruger ikke særlig mange sekunder på en ansøgning, så det er godt at have et godt “hook”, der kan fænge dem og få dem til at læse videre.

 • I tvivl? Kort ned.

Er du i tvivl om, om du har skrevet for meget i din profiltekst? I så fald har du det formentlig, og så gælder det om at korte ned og sørge for at alt er relevant. Generelt er der næsten altid plads til forbedringer pladsmæssigt, og du kan som regel komprimere teksten yderligere. Sørg for at den står helt skarpt

 • Generelt eller specifikt?

Det er bedre at være så specifik som overhovedet muligt. Det er der flere måder du kan være på. Skriv ikke, at du har stor erfaring, kvantificér din erfaring, fx “jeg har 7 års erfaring”. Skriv, hvilken efteruddannelse du er i færd med og ikke bare, at du er i færd med at efteruddanne dig.

 • Målret din cv-profiltekst

Du skal altid sende et målrettet cv, men profilteksten på dit CV skal være særligt målrettet. Ikke alene fordi nogle arbejdsgivere bruger nøgleordsmatchende software men også fordi det er her, at du kan vise, at du har læst det pågældende stillingsopslag grundigt og du kan vise, at du er motiveret for lige netop denne type af opgaver for netop denne virksomhed.